Πίσω στις ιστορίες

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ''ο Ηρακλής''

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ''ο Ηρακλής''

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "ο Ηρακλής" ιδρύθηκε το 1908 και αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς και δραστήριους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ενώ τα χρώματά του, το γαλάζιο και το λευκό, αντιπροσωπεύουν την εθνικότητα και το πάθος των μελών του για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αποτελεί επίσης τον παλαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σύλλογο στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, γνωρίζοντας δεκάδες επιτυχίες σε διάφορα αθλήματα, κυρίως στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και την υδατοσφαίριση. 


Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινά το 1899, όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων, αρχικά ως σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903 τα μέλη του ομίλου αποφασίζουν να προσθέσουν τον αθλητισμό στις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας, με το ποδόσφαιρο να κερδίζει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νεότερων μελών του. Το 1908 σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον Ηρακλή, καθώς συνεργάστηκε με την ομάδα "Ολύμπια" και από αυτή τη συνεργασία γεννήθηκε ο "Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Ο Ηρακλής", που μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, μετονομάστηκε σε ''Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής'' Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε και σημείωσε άμεσα επιτυχίες. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον 20ο αιώνα, ο Ηρακλής κατάφερε να επιβιώσει και να ενισχύσει τις αθλητικές του δραστηριότητες, γίνοντας παράλληλα σημαντικό μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Σπουδαίοι αθλητές και προσωπικότητες φόρεσαν τη φανέλα του με τον ημίθεο στο στήθος. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Πρόγραμμα ποδοσφαιρικών αγώνων του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης για τον Μάρτιο και Απρίλιο του 1923. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.