Πίσω στις ιστορίες

Το Κάστρο Λάρισα του Άργους

Το Κάστρο Λάρισα του Άργους

Η οχύρωση του μεσαιωνικού κάστρου Λάρισα του Άργους ανεγέρθηκε επάνω σε οχυρώσεις της αρχαιότητας. Η οχύρωση του αποτελείται από μία ακρόπολη στην κορυφή και έναν εξωτερικό περίβολο. Εντός της ακρόπολης υπήρχαν ένα διοικητήριο, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εκκλησία της πρώτης χιλιετίας, που στη θέση της το 1174 ανεγέρθηκε νέος ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Στον εξωτερικό περίβολο αναπτύσσεται οικιστικός ιστός, ο οποίος παραμένει ανεξερεύνητος. Μεγάλες κινστέρνες (υδατοδεξαμενές) υπήρχαν και στους δύο περιβόλους του κάστρου. Η μορφή αυτή διατηρείται έως τα τέλη του 14ου αιώνα, με ενισχύσεις και μικροεπεμβάσεις Βυζαντινών και Φράγκων και καθιστά την Λάρισα ένα από τα τέσσερα ισχυρότερα κάστρα της Πελοποννήσου, όπως αναφέρεται και στο Χρονικό του Μορέως.


Κατά τον 15ο αιώνα έγιναν εκτεταμένες εργασίες ενίσχυσης των οχυρώσεων ως αποτέλεσμα της αλλεπάλληλης εναλλαγής κυριάρχων του κάστρου μεταξύ Βενετών και Οθωμανών, αλλά και των εξελίξεων στην οχυρωματική αρχιτεκτονική λόγω της έλευσης των πυροβόλων όπλων. Η εξωτερική οχύρωση ενισχύεται με μεγάλους κυλινδρικούς πύργους που φέρουν κανονιοθυρίδες. Το τείχος της ακρόπολης υπερυψώνεται και ενισχύεται με τρίπλευρους, τετράπλευρους κι έναν αμυγδαλόσχημο πύργο. Ταυτόχρονα, φράσσεται η βυζαντινή πύλη και κατασκευάζεται άλλη, λίγο δυτικότερα. Μετά τα μέσα του 15ου αι. κτίζεται ο, κατεστραμμένος σήμερα, εντυπωσιακός κυλινδρικός κεντρικός πύργος στη νοτιοδυτική γωνία της ακρόπολης. Τον 16ο αιώνα το τμήμα του εξωτερικού περιβόλου νότια του διατειχίσματος εγκαταλείπεται, ενώ προστίθεται ένα προτείχισμα στα νότια της πύλης της ακρόπολης, δημιουργώντας έτσι μια εξωτερική αυλή.  


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Άποψη της πόλης του Άργους με φόντο το Κάστρο Λάρισα το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.