Πίσω στις ιστορίες

Το Θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη των Αθηνών

Το Θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη των Αθηνών

Η πρώτη φάση του Θεάτρου του Διονύσου στην Αθήνα κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και υπέστη πολλές ανακαινίσεις με την πάροδο των αιώνων. Οφείλει το όνομά του στον θεό Διόνυσο, προστάτη του θεάτρου. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., το θέατρο ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε ώστε να μπορεί να στεγάσει έως και 17.000 θεατές. Αρκετά διάσημα θεατρικά έργα, όπως αυτά του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε αυτό το θέατρο. Η σημασία του θεάτρου μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου και έπεσε σε ερείπια. Ανακαλύφθηκε ξανά και αποκαταστάθηκε εν μέρει τον 19ο αιώνα. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα απομεινάρια του θεάτρου και να φανταστούν τις μεγάλες παραστάσεις που λάμβαναν χώρα κάποτε στη σκηνή του. 


Βρίσκεται σε ένα φυσικό κοίλωμα στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, παρέχοντας εξαιρετική ακουστική. Το θέατρο χωριζόταν σε τρία κύρια τμήματα: την ορχήστρα, τη σκηνή και τα καθίσματα των θεατών. Η ορχήστρα βρισκόταν σε έναν κυκλικό χώρο μπροστά από τη σκηνή όπου εμφανιζόταν η χορωδία. Το σκηνικό ήταν η σκηνή όπου έπαιζαν οι ηθοποιοί και διέθετε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα και ένα σκηνικό διακοσμημένο με ζωγραφισμένα σκηνικά. Ο χώρος των καθισμάτων του κοινού ήταν χωρισμένος σε 13 τμήματα, με το πρώτο τμήμα να προορίζεται για τα σημαντικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα να είναι ανοιχτά για το κοινό. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Θέατρο του Διονύσου στη νότια πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών το 1878. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.