Πίσω στις ιστορίες

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε στην πλαγιά του λόφου με ασβεστολιθικό υλικό μεταξύ του 340 και του 330 π.Χ., κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του Ιερού του Ασκληπιού. Το μνημείο κτίστηκε για να τελούνται σε αυτό οι μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων. Ακόμη πραγματοποιούνταν σε αυτό παραστάσεις δραμάτων, που συμπεριλαμβάνονταν στην λατρεία του Ασκληπιού. Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ., το κοίλο του επεκτάθηκε και η χωρητικότητα του από περίπου 8.000 αυξήθηκε σε 13.000-14.000 θεατές. Την ίδια εποχή διαμορφώθηκε το σκηνικό οικοδόμημα έτσι ώστε οι ηθοποιοί να παίζουν αποκλειστικά στο λογείο, δηλ. στην εξέδρα πάνω από το προσκήνιο, και όχι πλέον μπροστά σε αυτό. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή διατήρησε τα χαρακτηριστικά του ελληνικού θεάτρου, ακόμη και μετά την επισκευή του από τις καταστροφές που υπέστη κατά την εισβολή των Ερούλων το 267 π.Χ., κυρίως στο σκηνικό οικοδόμημα. 


Το μνημείο αποκάλυψαν οι ανασκαφές του Π. Καββαδία τα έτη 1881-1883. Αρχικά το 1907 αλλά και κατά την περίοδο 1954-1963 έγιναν εργασίες αναστήλωσης στα θυρώματα των παρόδων, στους αναλημματικούς τοίχους και στις ακραίες κερκίδες του αρχικού τμήματος του κοίλου. Από το 1988 την συντήρηση του θεάτρου ανέλαβε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου αναστηλώνοντας αρχικά την ακραία δυτική κερκίδα του επιθεάτρου, το θύρωμα της δυτικής παρόδου και τους δύο αγωγούς απορροής των νερών της βροχής της ορχήστρας. Η φροντίδα του μνημείου είναι συνεχής και αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φθορών που υφίσταται το μνημείο από φυσικά αίτια αλλά και από την χρήση του. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.