Πίσω στις ιστορίες

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης. Η κατασκευή του στον 15ο αιώνα σηματοδοτεί μια περίοδο αλλαγής και αναδιάρθρωσης για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη είχε προηγουμένως υποστεί καταστροφές από διάφορους επιδραστικούς παράγοντες, όπως οι εισβολές των Οθωμανών. Η χρήση του ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και φυλακή θανατοποινιτών αντικατοπτρίζει τον ρόλο του ως στρατηγικό σημείο ασφαλείας και ελέγχου κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Οι πολιτικές αλλαγές και οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνέβαλαν στην εξέλιξη της χρήσης του κτιρίου μέσα από τους αιώνες. 


Το γεγονός ότι ο Λευκός Πύργος επέζησε από την κατεδάφιση της οχύρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς στα τέλη του 19ου αιώνα αναδεικνύει τη σημαντική θέση που κατείχε στον συνολικό σχεδιασμό και την υποδομή της Θεσσαλονίκης. Η διατήρησή του αποτελεί ένα σύμβολο ανθεκτικότητας και ιστορικής συνέχειας για την πόλη. Κατά το παρελθόν έφερε διάφορες ονομασίες, όπως ‘’Πύργος του Λέοντος’’, “Φρούριο της Καλαμαριάς” ‘’Πύργος των Γενιτσάρων” και “Πύργος του Αίματος”. Το όνομα “Λευκός Πύργος” υιοθετήθηκε αργότερα και προέρχεται από τον Εβραίο κατάδικο Nathan Guidili, ο οποίος τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του το 1891. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Άποψη του Λευκού Πύργου στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν από την κατεδάφιση του οκταγωνικού περιτειχίσματος του. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς