Πίσω στις ιστορίες

Ο Ναός του Νέμειου Διός στην Αρχαία Νεμέα

Ο Ναός του Νέμειου Διός στην Αρχαία Νεμέα

Οι πρώτες έρευνες στην αρχαία Νεμέα της Κορινθίας έλαβαν χώρα το 1766 από μέλη των ''Ντιλετάντι'' (Society of Dilettanti ή Dilettante Society), ενώ σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν από την αρχαιολογική αποστολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών το διάστημα 1924-1926, η οποία ερεύνησε το ιερό του Διός και τον λόφο του Τσούγκιζα, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Σήμερα εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές σε συνδυασμό με έργα συντήρησης και αναστήλωσης. 


Ο πρώτος ναός του Νεμείου Διός κατασκευάστηκε περί τον 6ο αιώνα π.Χ. με την έναρξη των αγώνων της Νεμέας. Ο αρχαϊκός ναός είχε διαστάσεις 10,10 μ. πλάτος και 36,30 μ. μήκος. Δε διέθετε περιστύλιο, ενώ είχε δύο κίονες στην ανατολική του πλευρά, όπου ήταν και η είσοδός του. Είχε δίστηλη πρόσοψη, εν παραστάσι και δάπεδο από κονίαμα και διέθετε τυπικό κορινθιακό σύστημα κεράμωσης με μεγάλα τετράγωνα κεραμίδια. Μετά την καταστροφή του, τον 4ο αιώνα π.Χ. αποφασίστηκε η ανοικοδόμησή του στα θεμέλια του προηγούμενου. Έτσι λοιπόν, με πλάτος 20,09 μ. και μήκος 42,55 μ., ο νέος ναός διέθετε πρόναο με δύο κίονες στην πρόσοψη, σηκό και άδυτο. Ήταν περίπτερος με περιστύλιο από κίονες δωρικού ρυθμού και ύψους 7,49 μ., ενώ η στέγη αποτελούνταν από ξύλινες δοκούς πάνω από τις οποίες τοποθετήθηκαν πήλινα κεραμίδια. Τέλος, η θύρα αποτελούνταν από δύο ξύλινα φύλλα και είχε άνοιγμα 4,16 μέτρων.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ο Ναός του Διός στην Αρχαία Νεμέα το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.