Πίσω στις ιστορίες

Ο Ναός του Απόλλωνος στην Αρχαία Κόρινθο

Ο Ναός του Απόλλωνος στην Αρχαία Κόρινθο

Ο ναός στο πλάτωμα του βραχώδους λόφου του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Κορίνθου ταυτίζεται με τον αναφερόμενο στις πηγές Ναό του θεού Απόλλωνα. Ο αρχικός ναός που χρονολογείται μεταξύ του πρώιμου 7ου και του πρώιμου 6ου αιώνα π.Χ. ήταν κατασκευασμένος από λίθο, πλίνθους και ξύλινες δοκούς και έφερε στέγη από πήλινες κεράμους. Πιθανώς επρόκειτο για απλής μορφής κατασκευή χωρίς εξωτερικούς κίονες, ενώ κατά άλλη άποψη έφερε περίσταση. 

 

Περί τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., ανεγέρθηκε στη θέση του κατεστραμμένου προγενέστερου ναού δωρικού ρυθμού ο υφιστάμενος ναός. Έφερε περίσταση από έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκαπέντε στις μακρές, και ήταν προσανατολισμένος στον άξονα Ανατολή-Δύση. Το κτίριο αποτελούταν από πρόναο και οπισθόδομο, με δύο κίονες εν παραστάσι, και σηκό με δύο διαμερίσματα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από εγκάρσιο συμπαγή τοίχο με πιθανό ενδιάμεσο άνοιγμα. Το δυτικό δωμάτιο ταυτίζεται με θησαυροφυλάκιο. Δύο σειρές κιόνων διέτρεχαν τα δύο δωμάτια του σηκού, αλλά αφαιρέθηκαν τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν ανακαινίστηκε ριζικά ο ναός. Τμήμα του ανατολικού πτερού καταστράφηκε λόγω της κατασκευής της κατοικίας του Οθωμανού Μπέη της Κορίνθου. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ο Ναός του Απόλλωνος στην αρχαία Κόρινθο το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.