8/8/2024 12:49:02 μ.μ.
Ο Θολωτός ‘’Τάφος του Ατρέως’’ στις Μυκήνες
Ο λεγόμενος Θολωτός ''Τάφος του Ατρέως'' εντοπίζεται στη δυτική πλαγιά της ράχης της Παναγίτσας και στα νοτιοδυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και τον πιο εντυπωσιακό από τους εννέα, που συνολικά έχουν βρεθεί στις Μυκήνες. Χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα αρτιότερα δείγματα του τύπου. Το πιθανότερο είναι πως χρησιμοποιήθηκε για την ταφή κάποιας σημαίνουσας προσωπικότητας της κοινότητας των Μυκηνών. Έγινε διεθνώς γνωστός ως ''Θησαυρός ή Τάφος του Ατρέως'' ή ''Τάφος του Αγαμέμνονος'' από τον Γερμανό ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν (Heinrich Schliemann), αν και δεν σχετίζεται με τον Ατρέα ή τον Αγαμέμνονα, μυθικούς βασιλείς των Μυκηνών στα έργα του Ομήρου.
Από το 1998 βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης του μνημείου στο πλαίσιο του έργου ''Συντήρηση-Στερέωση-Ανάδειξη των Μνημείων της Ακροπόλεως Μυκηνών και του Ευρύτερου Περιβάλλοντος Χώρου'', που ανέλαβε αρχικά η Ομάδα Εργασίας Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου και από το 1999 και εξής η Επιτροπή Μυκηνών, που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1999 έως σήμερα ο τάφος αποτελεί επίσης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με τα υπόλοιπα μνημεία των αρχαιολογικών χώρων των Μυκηνών και της Τίρυνθας.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η είσοδος του λεγόμενου Θολωτού ''Τάφου του Ατρέως'' στις Μυκήνες το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.