Πίσω στις ιστορίες

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης στο Ν. Ιωαννίνων

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης στο Ν. Ιωαννίνων

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης


Το ιερό της Δωδώνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της βορειοδυτικής Ελλάδας, αφιερωμένο στη λατρεία του Δία. Το μαντείο της Δωδώνης θεωρούνταν το αρχαιότερο της Ελλάδας, με αναφορές ήδη στα ομηρικά έπη.

Η λατρεία του Δία στη Δωδώνη εισήχθη από τους Σελλούς, και το ιερό εξελίχθηκε από την Εποχή του Χαλκού. Αρχικά, λατρευόταν εκεί μία γυναικεία θεότητα, πιθανώς η θεά της γονιμότητας, Γη. Σταδιακά, ο Δίας, με την προσωνυμία Νάιος, έγινε ο κύριος θεός του ιερού, μαζί με τη σύζυγό του, Διώνη. Το ιερό ήταν αρχικά υπαίθριο, ενώ το ιερό δένδρο (ιερή δρυς ή φηγός), αποτελούσε το επίκεντρο των τελετών. Στον 8ο αιώνα π.Χ., αφιερώματα από όλη την Ελλάδα άρχισαν να φτάνουν στο ιερό.

Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ξεκίνησαν οι πρώτες οικοδομικές δραστηριότητες, με την κατασκευή του πρώτου ναού του Δία και τρεις ιωνικές στοές. Την περίοδο της βασιλείας του Πύρρου, τον 3ο αιώνα π.Χ., το ιερό απέκτησε μνημειακό χαρακτήρα με την κατασκευή θεάτρου, βουλευτηρίου, πρυτανείου και σταδίου. Παρά τις καταστροφές από τους Αιτωλούς και αργότερα τους Ρωμαίους, το ιερό συνέχισε να λειτουργεί κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αν και με διαφορετικό χαρακτήρα.

Το ιερό εγκαταλείφθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν η αρχαία λατρεία αντικαταστάθηκε από τον Χριστιανισμό. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1875 και συνεχίζονται έως σήμερα, αποκάλυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ το θέατρο αναστηλώθηκε με επιτυχία και χρησιμοποιείται ξανά για παραστάσεις.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Δωδώνης.