Πίσω στις ιστορίες

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Τίρυνθας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας, που εντοπίζεται στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Νεολιθική Εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους η θέση γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την Πρώιμη και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Στη δεύτερη φάση της Πρωτοελλαδικής Εποχής (2700-2200 π.Χ.) πρέπει να υπήρχε εδώ ένα σημαντικό κέντρο με πυκνή κατοίκηση και ένα μοναδικής κατασκευής κυκλικό κτίριο, διαμέτρου 27 μ., στην κορυφή ενός χαμηλού λόφου. Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ο λόφος οχυρώνεται σταδιακά και περιβάλλει μέσα στα ''Κυκλώπεια Τείχη'' του το ανακτορικό συγκρότημα καθώς και άλλα κτίρια που χρησιμοποιούνται κυρίως από την ανώτερη κοινωνικά τάξη ως λατρευτικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια αλλά και ως κατοικίες. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τίρυνθα, παρότι πρέπει να είχε τη μορφή μιας οργανωμένης πολιτικής κοινότητας, δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί το Άργος, το οποίο και την κατέστρεψε στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. εξορίζοντας τους κατοίκους της. 

Ως μυθικός ιδρυτής της Τίρυνθας παραδίδεται ο Αργείος πρίγκηπας Προίτος, ο οποίος κατέφυγε μετά τη διαμάχη με τον αδελφό του Ακρίσιο στη Λυκία. Με την Τίρυνθα συνδέονται εξάλλου και οι μυθικοί ήρωες Βελλερεφόντης και Περσέας αλλά και ο ημίθεος Ηρακλής. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η στοά της Ακρόπολης της Τίρυνθας από το εσωτερικό προς την έξοδο το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.