Πίσω στις ιστορίες

Η λίθινη τοξωτή γέφυρα του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα

Η λίθινη τοξωτή γέφυρα του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα

Η λίθινη τοξωτή γέφυρα της Λάρισας επί του ποταμού Πηνειού ήταν από τις μεγαλύτερες και στατικά στερεότερες της χώρας. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, όταν διοικητής της περιοχής ήταν ο Χασάν Μπέης. Ήταν η πρώτη λίθινη αμαξιτή γέφυρα που κατασκευάσθηκε στον θεσσαλικό χώρο. Ο Χασάν Μπέης ήταν γιος του Ομέρ Μπέη και εγγονός του κατακτητή της Θεσσαλίας το 1423, Τουρχάν Μπέη. Ο συσχετισμός του μουσουλμανικού τεμένους που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Χασάν Μπέη δίπλα στη γέφυρα που έκτισε, είναι προφανής. 

Είχε μήκος 120 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα, ικανό να επιτρέπει έστω και με δυσκολία τη διασταύρωση δύο αμαξών. Εκτεινόταν επάνω σε εννέα τόξα. Το οδόστρωμά της είχε μια ελαφρά αμφικλινή κατασκευή, η κορύφωση της οποίας αντιστοιχούσε περίπου στο κέντρο της. Πεζοδρόμια δεν υπήρχαν και στα πλάγια το οδόστρωμα προστατευόταν με λίθινα στηθαία σε ύψος 80 εκατοστών περίπου. Τα στηθαία αυτά ήταν κατασκευασμένα από μεγάλες παχιές πλάκες, τοποθετημένες κάθετα. Η επιμελημένη κατασκευή που είχε η γέφυρα την κράτησε στερεή σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, μέχρι την περίοδο της Κατοχής (1941-1944), όταν ανατινάχθηκε δύο φορές. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η λίθινη τοξωτή γέφυρα του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα το 1884. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.