2/5/2024 11:01:45 π.μ.
Η Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης
Η Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ένα εντυπωσιακό μνημείο, σύμβολο ισχύος και δείγμα υψηλής οχυρωματικής τεχνικής. Η πύλη που βρίσκεται στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου στο σημείο όπου συναντιόνται οι δρόμοι προς τα χωριά Πετράλωνα, Μαυρομμάτι, Νεοχώρι και Ζερμπίσια, ήταν μία από τις δύο πύλες που οδηγούσαν στην αρχαία πόλη της Μεσσηνίας. Χτισμένη με μεγάλες ασβεστολιθικές ορθογώνιες πέτρες, είναι κυκλική και ευρύχωρη, με δύο εισόδους, μία διπλή εσωτερική και μία εξωτερική. Η εσωτερική οδηγούσε σε λιθόστρωτο δρόμο με κατεύθυνση την Αγορά της πόλης και η εξωτερική σε δρόμο, οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, τη Μεγαλόπολη. Εκατέρωθεν της εξωτερικής εισόδου της Αρκαδικής Πύλης βρίσκονται δύο τετράγωνοι προστατευτικοί πύργοι σε επαφή με την κυρίως κατασκευή της πύλης. Στον εσωτερικό, κυκλικό χώρο της Αρκαδικής Πύλης είχαν στηθεί ερμαϊκές στήλες, καθώς ο θεός Ερμής είχε και την ιδιότητα του προστάτη των πυλών. Τις στήλες αυτές είχε δει ο περιηγητής Παυσανίας. Πάνω από την βόρεια κόγχη του Ερμή υπάρχει η επιγραφή: ''Κόιντος Πλώτιος Ευφημίων επεσκεύασεν''.
Η Αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Η πόλη ονομάστηκε από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης το 1898. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.