Πίσω στις ιστορίες

Η Ακρόπολη των Μυκηνών

Η Ακρόπολη των Μυκηνών

Η Ακρόπολη των Μυκηνών αναδεικνύει την εντυπωσιακή πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Το σύστημα οχύρωσης της ακρόπολης, κατά μήκος των απότομων πλαγιών λόφων, αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχαίας πολεοδομίας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κοντά στα τείχη έφεραν στο φως τρεις βαθμίδες οικοδόμησης, από τα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ. έως τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. 


Η δεύτερη οικοδομική φάση, περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ., αντανακλά τη δύναμη και την ακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Η δημιουργία της ‘’Πύλης των Λεόντων’’ αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της εποχής, που επιδεικνύουν την τεχνογνωσία των Μυκηναίων τεχνιτών. Η τελική οικοδομική φάση των τειχών, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ., αποτελεί την αποκορύφωση της αρχιτεκτονικής εξέλιξης. Η προσθήκη υπόγειας δεξαμενής στη βορειοανατολική γωνία της ακρόπολης αποτελεί ένδειξη προνοητικής μηχανικής, καθώς εξασφάλιζε την πρόσβαση σε νερό κατά την περίοδο πολιορκίας. Επίσης, η δημιουργία δύο πυλών στη βορειοανατολική επέκταση, με σκοπό την προστασία της κρήνης και την εξωτερική παρατήρηση, αποτελεί επίδειξη της στρατηγικής σκέψης των Μυκηναίων αρχόντων.  


Σήμερα, η Aκρόπολη των Μυκηνών είναι τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με τα Κυκλώπεια τείχη της να εξακολουθούν να μαρτυρούν τον εκθαμβωτικό πολιτισμό των αρχαίων Μυκηνών. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Τα ''Κυκλώπεια Τείχη'' της Ακρόπολης των Μυκηνών το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.