Πίσω στις ιστορίες

To Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού στην Αθήνα

To Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού στην Αθήνα

Το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης των Αθηνών. Ήταν το τρίτο, που κατασκευάστηκε στην Αθήνα, μετά το Ωδείο του Περικλή, επίσης στη Νότια Κλιτύ (5ος αιώνας π.Χ.) και το Ωδείο του Αγρίππα στην Αρχαία Αγορά (15 π.Χ.) και είχε χωρητικότητα 5.000 ατόμων. Ανεγέρθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., με χρήματα του Ηρώδη του Αττικού, γόνου μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας και ευεργέτη, σε ανάμνηση της συζύγου του Ρήγιλλας, που απεβίωσε το 160 μ.Χ. Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία της κατασκευής του, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό συνέβη ανάμεσα στην χρονολογία θανάτου της Ρήγιλλας και το 174 μ.Χ., χρονολογία της επίσκεψης στην Αθήνα του περιηγητή Παυσανία, ο οποίος αναφέρεται στο μνημείο με ιδιαίτερο θαυμασμό. Το ωδείο καταστράφηκε το 267 μ.Χ. από την επιδρομή των Ερούλων, οι οποίοι έκαψαν και κατέστρεψαν πολλά οικοδομήματα της αρχαίας Αθήνας, και δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία κτίσματα που είχαν υποστεί καταστροφές. Στα μεταγενέστερα χρόνια το ωδείο εντάχθηκε στην οχύρωση της πόλης της Αθήνας.   


Από το ωδείο εισήλθαν στην Ακρόπολη το 1826, ο Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός, Κ. Φαβιέρος, και οι στρατιώτες του κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Οθωμανούς, προμηθεύοντας τους πολιορκούμενους Έλληνες με πολεμοφόδια. Οι ανασκαφές στον χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από τον αρχαιολόγο Κ. Πιττάκη. Το μνημείο αναστηλώθηκε την περίοδο 1952-1953 με μάρμαρο Διονύσου και από το 1957 χρησιμοποιείται για τη στέγαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Άποψη της Ακρόπολης από τον λόφο του Φιλοπάππου το 1878. Σε πρώτο πλάνο το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.