Πίσω στις ιστορίες

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.)

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.)

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) αποτελεί έναν σημαντικό μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα, με ένα ευρύ φάσμα δράσεων που απευθύνονται στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε καιρούς ειρήνης και πολέμου. Ιδρύθηκε το 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη, και από τότε έχει αναπτύξει μια εκτεταμένη δράση που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των πολιτών. Είναι μέλος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην παγκόσμια ανθρωπιστική προσπάθεια. Μέσω των τριών Σωμάτων Εθελοντών (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών), η οργάνωση ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες και καταστάσεις. 


Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής παρέχει βασική φροντίδα σε τραυματίες και ασθενείς, ενώ το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας παρέχει υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένους, πρόσφυγες και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τέλος, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας βοήθεια σε περιστατικά διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Η εκπαίδευση των εθελοντών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των δράσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κάθε Σώμα προσφέρει διαφορετικά προγράμματα εκπαίδευσης, προετοιμάζοντας τους εθελοντές για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους και τις συνθήκες υπηρεσίας. Με τη συνεργασία των τριών Σωμάτων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επιδιώκει την αποτελεσματική ανταπόκριση σε διάφορες ανάγκες και καταστάσεις, προωθώντας το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος στην Ελλάδα. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Φωτογραφία Αδελφών Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1932. ©Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.).