Πίσω στις ιστορίες

Η εκτροφή των νεροβούβαλων στην Ελληνική χερσόνησο

Η εκτροφή των νεροβούβαλων στην Ελληνική χερσόνησο

Η εκτροφή των νεροβούβαλων (Bubalus bubalis) στην Ελληνική χερσόνησο κατέχει μια σημαντική θέση στην αγροτική οικονομία της περιοχής, ιδίως κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία και η Θεσσαλία, η εκτροφή αυτών των ζώων αποτελούσε σημαντική πτυχή της γεωργικής δραστηριότητας. Αν και κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 υπήρχε ένας σημαντικός πληθυσμός περίπου 70.000 ζώων στη χώρα, η κατάσταση αυτή εξελίχθηκε δραματικά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας του είδους οδήγησε σε μια σημαντική μείωση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί στα 600 ζώα. 


Το 1997, η ενσωμάτωση του ελληνικού νεροβούβαλου σε κοινοτικά προγράμματα διατήρησης αυτόχθονων και υπό εξαφάνιση φυλών ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης αυτού του σπάνιου είδους. Επιπλέον, η ίδρυση του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδος το 2004 είχε ως στόχο την προώθηση του ελληνικού νεροβούβαλου σε όλη τη χώρα και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν τη γενετική βελτίωση του είδους. Αυτές οι ενέργειες έδωσαν μια νέα ώθηση στην εκτροφή του νεροβούβαλου στην Ελλάδα, προάγοντας την διατήρηση αυτού του σημαντικού ζωικού είδους. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Κτηνοτρόφος ή αγρότης με νεροβούβαλους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αρχές 20ου αιώνα. ©Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης "Κασκάρκα".