Πίσω στις ιστορίες

Τα Νέα Ανάκτορα ή σημερινό Προεδρικό Μέγαρο

Τα Νέα Ανάκτορα ή σημερινό Προεδρικό Μέγαρο

Το Ανάκτορο του Διαδόχου, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως το Προεδρικό Μέγαρο, αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτική πορεία της χώρας. Σχεδιάστηκε από τον επιφανή Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923), ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην αρχιτεκτονική αναμόρφωση της Αθήνας κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1897. Είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, πλαισιωμένο από δύο πτέρυγες, με μοναδική προεξοχή το πρόπυλο ιωνικού ρυθμού στην κυρία είσοδο, προς την οδό Ηρώδου Αττικού. Όταν το 1909 πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινής Βουλής), το ανάκτορο της Ηρώδου Αττικού χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως έδρα του βασιλιά Γεώργιου Α΄. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α΄ και την ενθρόνιση του Κωνσταντίνου Α΄ το 1913, μετατράπηκε στα επίσημα ανάκτορα (Νέα Ανάκτορα). 


Μετά την αποπομπή της βασιλικής οικογένειας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας το 1924, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως το Κυβερνείο του Προέδρου της Δημοκρατίας έως και το 1935, οπότε επέστρεψε και εγκαταστάθηκε εκεί η βασιλική οικογένεια. Έπειτα από τη φυγή του Κωνσταντίνου Β΄ στο εξωτερικό το 1967, το κτίριο παρέμεινε αχρησιμοποίητο μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974. Έκτοτε, μετά την οριστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, χρησιμοποιείται πλέον ως Προεδρικό Μέγαρο. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Τα Νέα Ανάκτορα στην Οδό Ηρώδου Αττικού των Αθηνών το 1898. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.