Πίσω στις ιστορίες

Το Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών

Το Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών

Το Ζάππειο Μέγαρο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας των Αθηνών άρχισε να κατασκευάζεται το 1874 και ολοκληρώθηκε το 1888, χάρις σε χορηγία του πλουσίου Ηπειρώτη ομογενούς στη Ρουμανία Ευαγγέλη Ζάππα και του εξαδέλφου του Κωνσταντίνου Ζάππα. Τα αρχικά σχέδια του μεγάρου δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο αρχιτέκτονα François Boulanger (1802-1875), ήδη από το 1856, αλλά αναμορφώθηκαν επανειλημμένα, την τελευταία φορά από τον Δανό αρχιτέκτονα Theophil Hansen (1813-1891). Πρόκειται για ένα επιβλητικό ημικυκλικό νεοκλασικό κτίριο με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού, το οποίο προοριζόταν αρχικά ως χώρος εκθέσεων σχετιζόμενων με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. 


Το 1896 στέγασε του αγώνες ξιφασκίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε ως Ολυμπιακό χωριό, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αξιοποιήθηκε ως κέντρο τύπου και εκδηλώσεων. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση, το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.