Πίσω στις ιστορίες

Το Πανεπιστήμιο των Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο των Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ή αλλιώς Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της Νεοκλασικής Τριλογίας (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο και Βιβλιοθήκη). Ανεγέρθηκε το διάστημα 1839-1864 σύμφωνα με τη μελέτη του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν (Christian Hansen), αδελφού του Θεόφιλου Χάνσεν (Theophil Hansen). Επιβλέποντες ήταν διαδοχικά οι Χ. Χάνσεν, Α. Θεοφιλάς και Λ. Καυταντζόγλου. Οι τοιχογραφίες της πρόσοψης μελετήθηκαν από τον Βαυαρό ζωγράφο Ραλ και υλοποιήθηκαν από τον Πολωνό ζωγράφο Λεμπιέτσκι. Τις δαπάνες κατασκευής ανέλαβαν ο βασιλέας Όθωνας, ο ηγεμόνας της Σερβίας και Έλληνες ομογενείς. 


Το οικοδόμημα αποτελείται από ένα σύνολο όγκων που σχηματίζουν διπλό Τ, με δύο συμμετρικές αυλές. Η πρόσοψη παρουσιάζει αυστηρή συμμετρία, με την στοά από ορθογώνιους πεσσούς, που τονίζεται με ιωνικό πρόπυλο. Οι βάσεις των κιόνων και τα κιονόκρανα του προπύλου είναι πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων στοιχείων των Προπυλαίων της Ακροπόλεως. Τα εξωτερικά αγάλματα συμπληρώνουν τη σύνθεση της πρόσοψης, η οποία διαχωρίζεται σαφώς σε "βάση", "κορμό" και "στέψη". 


Το 1978 έγιναν εργασίες αποκατάστασης ενός τμήματος του εσωτερικού του κτιρίου από νεότερες επεμβάσεις. Το 1982 επισκευάσθηκε η στέγη και το 1984 συντηρήθηκε τμήμα του ζωγραφικού διακόσμου του εσωτερικού. Το 1987 έγιναν εργασίες συντήρησης και χρωματισμού των όψεων. Τέλος, στο εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί αμφιθέατρο σύγχρονων προδιαγραφών. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Πανεπιστήμιο των Αθηνών το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.