Πίσω στις ιστορίες

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο, καθώς και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Αρχικά ανεγέρθηκε για να υποδεχθεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σταδιακά έλαβε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. 


Το νεοκλασικό κτίριο με κιονοστοιχίες σε ολόκληρη την πρόσοψη του, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1866 σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα L. Lange και ολοκληρώθηκε το 1889, με τις τροποποιήσεις του Ernst Ziller. Οι εκθεσιακοί χώροι του καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές: Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών του Αιγαίου από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (Νεολιθικού, Κυκλαδικού και Μυκηναϊκού). Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, με έργα ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ. Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας. Τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών το 1890. Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.