Πίσω στις ιστορίες

Άποψης της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης από τα νοτιοανατολικά

Άποψης της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης από τα νοτιοανατολικά

Άποψης της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης από τα νοτιοανατολικά


Η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης καταλάμβανε περίπου 20 στρέμματα στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης και άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., πάνω από μια παλαιότερη αγορά των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Ο χώρος περιλάμβανε δημόσια κτίρια και χώρους, διαμορφωμένους με ενιαία αρχιτεκτονική, σε δύο κλιμακωτά επίπεδα, ενώ αποτελούσε το οικονομικό, διοικητικό και ψυχαγωγικό κέντρο της πόλης. Κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια, η Αγορά απέκτησε μνημειακό χαρακτήρα.


Από τα κτίρια της Αγοράς, η κρυπτή στοά αναστηλώθηκε και από το 1966 χρησιμοποιείται για εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες, ενώ το ωδείο, χωρητικότητας 350 ατόμων, δόθηκε σε χρήση από το 1997. Η Αγορά είχε δύο βασικές οικοδομικές φάσεις, τον 2ο αιώνα και τον 3ο αιώνα. μ.Χ., και είχε σχήμα "Π", με δύο πλατείες και είσοδο από τη σημερινή οδό Ολύμπου. Στην ανατολική πτέρυγα διασώζεται το νομισματοκοπείο, το ωδείο και το αρχείο εγγράφων.


Στα χρόνια του Ιουλιανού επεκτείνεται το ωδείο και μετατρέπεται σε θέατρο χωρητικότητας 2500 θεατών περίπου. Το συγκρότημα της αγοράς παρόλο που δεν καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ., εγκαταλείφτηκε σταδιακά και παρήκμασε, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας παραχωρήθηκε το ιστορικό κέντρο σε Εβραίους από την Ισπανία.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Λήψη από τα νοτιονατολικά.