Άποψη του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης από τα βορειοδυτικά
11/10/2024 3:52:17 μ.μ.
Άποψη του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης από τα βορειοδυτικά
Άποψη του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης από τα βορειοδυτικά
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού. Ο πρώτος ναός, ένα μικρό προσευκτήριο κτίστηκε μετά το 313. Τον 5ο αιώνα, ο έπαρχος Λεόντιος κατασκεύασε μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά μεταξύ 626 και 634. Στη θέση της οικοδομήθηκε μια πεντάκλιτη βασιλική.
Κατά την οθωμανική περίοδο, το 1493, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά επανήλθε στη χριστιανική λατρεία το 1912. Το 1917, ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από μεγάλη πυρκαγιά και άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1949, μετά από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες. Στην κρύπτη του ναού εκτίθενται αρχαιότητες που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφικές έρευνες.
Η αρχιτεκτονική του ναού περιλαμβάνει πεντάκλιτη βασιλική με νάρθηκα, εγκάρσιο κλίτος και κρύπτη κάτω από τον ιερό. Στη νοτιοανατολική γωνία βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου. Αν και η φωτιά του 1917 προκάλεσε σημαντικές ζημιές, διασώθηκαν ορισμένα μέρη από το αρχικό γλυπτικό και ζωγραφικό διάκοσμο, όπως ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν μετά την πυρκαγιά, διακόπηκαν το 1938 και συνεχίστηκαν από το 1946 έως το 1949. Ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Άποψη του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Δημητρίου από τα βορειοδυτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.