Πίσω στις ιστορίες

Η Οικία Λιχόβνικ στη Θεσσαλονίκη

Η Οικία Λιχόβνικ στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο Λιχόβνικ κατασκευάστηκε αρχές του 20ου αι. από τον Ζαν Λιχόβνικ, αυστριακής υπηκοότητας και πολωνικής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός στους μύλους Αλλατίνι. Ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον φημισμένο αρχιτέκτονα της Θεσσαλονίκης, Ξενοφώντα Παιονίδη.


Το 1906, το κτίριο φαίνεται να ανήκε στη Μαρί Λιχόβνικ και στους γιους της, Ζαν και Αντουάν. Σε έγγραφα του 1932, ως ιδιοκτήτρια αναφέρεται η Ματθίλδη Λιχόβνικ, γιαγιά του τελευταίου ενοίκου, Ραφαήλ Μαριάνι. Το κτίριο σήμερα ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας. Το 1987 το κτίριο, το οποίο ανήκει στους απογόνους της Μαρί Λιχόβνικ, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, μαζί με ένα καφενείο στον περίβολό του, το οποίο κατεδαφίστηκε το 2018.


Η κατασκευή του αποτελείται από τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο. Η κάτοψη είναι τετράγωνη, με τέσσερις όψεις. Η κύρια πρόσοψη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, έχει συμμετρικά ανοίγματα, ενώ η πλευρά της οδού Δελφών είναι πιο απλή, με τη σύνθεσή της να διακρίνεται σε τέσσερα τμήματα, με μικρότερα κεντρικά ανοίγματα. Σήμερα, το οίκημα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο με έντονα τα σημάδια του χρόνου.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Οικία Λιχόβνικ επί της Λεφ. Βασιλίσσης Όλγας 237.