Πίσω στις ιστορίες

Το Ξενοδοχείο των Ξένων στην Οδό Φιλελλήνων των Αθηνών

Το Ξενοδοχείο των Ξένων στην Οδό Φιλελλήνων των Αθηνών

Το ''Ξενοδοχείον των Ξένων'' ή ''Hotel des Étrangères'' βρισκόταν στη συμβολή των Οδών Φιλελλήνων και Όθωνος στην Πλατεία Συντάγματος. Στεγάστηκε στην τριώροφη γωνιακή οικία του Στέφανου Ξένου που χτίστηκε το 1849. Λειτούργησε το 1852 και ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που εμφανίστηκε στην Πλατεία Συντάγματος. Ήδη από το 1870, ίσως και νωρίτερα, το ''Ξενοδοχείον των Ξένων'' ανήκε στους Γεώργιο Ξένο και Γεράσιμο Λειβαδά. Εκείνη την περίοδο σταματά για λίγο την λειτουργία του και ανακαινίζεται. Αποκτά μεγαλύτερες αίθουσες, ευρωπαϊκά λουτρά, αίθουσα αναγνωστηρίου, αίθουσα σφαιριστηρίου και μεγάλη αίθουσα υποδοχής.  


Το 1899 το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε όπως μας πληροφορεί η παρακάτω καταχώριση και απέκτησε νέα επίπλωση μεταξύ άλλων: Το 1901, ο νέος ιδιοκτήτης και διευθυντής του ξενοδοχείου, Θ. Ίσαρης, διαφημίζει το ''Ξενοδοχείο των Ξένων'' μαζί με το πολυτελές εστιατόριό του το ''Σπλέντιτ''. Ο Θεόδωρος Π. Πετρακόπουλος στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο αναφέρει ότι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ήταν ο Σταμπουλόπουλος. Γράφει ακόμα ότι οι πλούσιοι, οι Λόρδοι, προτιμούσαν αυτό το ξενοδοχείο, το οποίο παρήκμασε μετά το θάνατο του Σταμπουλόπουλου. Το ξενοδοχείο έκλεισε γύρω στο 1912 και κατεδαφίστηκε το 1916, ενώ στη θέση του ανεγέρθηκε το 1917 το Μέγαρο Γιάνναρου, που υπάρχει μέχρι σήμερα. 

 

Εικονιζόμενη φωτογραφία: H Οδός Φιλελλήνων στη νότια πλευρά της Πλατείας Συντάγματος των Αθηνών το 1890. Στα αριστερά το Ξενοδοχείο των Ξένων. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.