Πίσω στις ιστορίες

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (Βίλα Χαφίζ Μπέη)

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (Βίλα Χαφίζ Μπέη)

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (Βίλα Χαφίζ Μπέη)


Η έπαυλη του Χαφήζ Μπέη, γνωστή στους Θεσσαλονικείς ως «Σχολή Τυφλών», βρίσκεται στη παλιά συνοικία των Εξοχών. Το κτίριο χτίστηκε το 1879 με σχέδια του φημισμένου αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, στέγασε την «Εμπορική Σχολή Κωνσταντινίδη» από το 1910 έως το 1935 και το βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» μέχρι το 1941. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και, μετά τον πόλεμο, το 1948, εγκαταστάθηκε εκεί η «Σχολή Τυφλών», η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Παράρτημα του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης.


Η έπαυλη είναι διώροφη, διαθέτει ημιυπόγειο και σοφίτα, η οποία προστέθηκε τη δεκαετία του 1950. Το αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου ανήκει στον εκλεκτικισμό, που ήταν δημοφιλής στην ανατολική Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, με έντονες επιρροές από την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Το κτίριο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της περιόδου και διακρίνεται για τον πλούσιο διάκοσμό του.


Η έπαυλη του Χαφήζ Μπέη προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» από το 1980, ενώ και ο γύρω αύλειος χώρος έχει ενταχθεί στην προστασία από το 1985. Μετά τους σεισμούς του 1978, το κτίριο συντηρήθηκε, ενώ χάρη στις εργασίες που έγιναν το 1997 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, διατηρείται σε καλή κατάσταση έως σήμερα.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (Βίλα Χαφίζ Μπέη) επί της Λεωφ. Βασ. Όλγας 32.