Το Ορφανοτροφείο Μέλισσα όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Α.Π.Θ.
8/10/2024 2:46:40 μ.μ.
Το Ορφανοτροφείο Μέλισσα όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1897 ως έπαυλη του Οσμάν Αλή Βέη, Τούρκου εμπόρου, με αρχιτεκτονικά στοιχεία νεοκλασικισμού και αναγέννησης, σύμφωνα με το εκλεκτικιστικό ρεύμα της εποχής. Το 1908 αγοράστηκε από τον Αθανάς Σοπώφ, εμπορικό ακόλουθο της Βουλγαρίας, και από το 1909 στέγασε την Εμπορική Υπηρεσία της Βουλγαρίας. Στην έπαυλη αυτή το 1913, φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς της Βουλγαρίας, Φερδινάνδος Β΄.
Μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1914 λειτούργησε ως Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας.
Το 1915 το κτίριο καταλήφθηκε από τους Γάλλους, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε στρατηγείο. Κατά τη διάρκεια του Κινήματος της Θεσσαλονίκης το 1916, στο κτίριο διέμειναν οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγιώτης Δαγκλής και Παύλος Κουντουριώτης. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το κτίριο μετατράπηκε σε ορφανοτροφείο της πόλης, γνωστό ως «Μέλισσα», το οποίο παρέμεινε εκεί μέχρι το 1977, με μια σύντομη διακοπή κατά τη γερμανική κατοχή (1942-1944), όταν το κτίριο καταλήφθηκε από τις δυνάμεις κατοχής.
Από το 1977, όταν το ορφανοτροφείο μεταφέρθηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το κτίριο της Βασιλίσσης Όλγας έμεινε ακατοίκητο. Το νεοκλασικό αυτό κτίριο, που ανήκε στο ορφανοτροφείο από το 1959, ενοικιάστηκε και ανακαινίστηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να στεγάσει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, που λειτουργεί εκεί από το 1998 μέχρι σήμερα.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Ορφανοτροφείο «Μέλισσα», όπου σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 36.