Πίσω στις ιστορίες

Το Ξενοδοχείο της Αγγλίας στην Οδό Ερμού των Αθηνών

Το Ξενοδοχείο της Αγγλίας στην Οδό Ερμού των Αθηνών

Το ξενοδοχείο ''Αγγλία'' βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της αρχής της Οδού Ερμού από την Πλατεία Συντάγματος, στον αριθμό 293 το 1875, και στον αριθμό 2 το 1921. Κτίστηκε για λογαριασμό του Συριανού τραπεζίτη Ψιακή το 1875, αλλά σύντομα πουλήθηκε στην οικογένεια Δεστούνη ή Φεστούνη από τη Κεφαλλονιά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, στο ισόγειο του Ξενοδοχείου ''Αγγλία'' λειτούργησε το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο της Τhomas Cook στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου συμπεριελάμβαναν εστιατόρια, αίθουσα χορού, εντευκτήριο και αναγνωστήριο. Την περίοδο 1900-1905, προστέθηκε ο τρίτος όροφος του ξενοδοχείου.  


Το 1911 και μετά τον θάνατο του Γ. Λειβαδά, το ξενοδοχείο αποκτήθηκε από τον Θ. Πετρακόπουλο και τον Σ. Λάμψα. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η αναμόρφωση του ξενοδοχείου της ''Αγγλίας'', που συνέπεσε με το ξέσπασμα του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου. Το 1918, ο Πετρακόπουλο πούλησε την επιχείρηση στον Κ. Τσιώμο, ενώ το 1930 το ξενοδοχείο αγοράστηκε από την οικογένεια Μπράουν, μετονομάσθηκε σε ''Νέον Αγγλίας'' και το 1932 ανακαινίστηκε. Από το 1940 τη διεύθυνση ανέλαβε η Ελένη Μπράουν, το ξενοδοχείο τότε εκτεινόταν στους τρεις ορόφους και στον τέταρτο ήταν η κατοικία της οικογένειας Μπράουν. Το κτίριο του ξενοδοχείου κατεδαφίστηκε το 1960 ή το 1961. Στη θέση του σήμερα υπάρχει ένα μοντέρνο κτίριο και σε χώρους του ισογείου του λειτουργούν ταχυφαγεία. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Οδός Ερμού των Αθηνών το 1890. Στο βάθος διακρίνονται τα Βασιλικά Ανάκτορα και στην αριστερή πλευρά το Ξενοδοχείο της Αγγλίας. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.