Πίσω στις ιστορίες

Η Ιωαννίδειος Σχολή (σημερινό 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)

Η Ιωαννίδειος Σχολή (σημερινό 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)

Η Ιωαννίδειος Σχολή (σημερινό 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)


Η Ιωαννίδειος Σχολή, που σήμερα στεγάζει το 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1907 με δωρεά του Δημητρίου Ιωαννίδη, Σιατιστινού εμπόρου. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο νεοκλασικού ρυθμού που χτίστηκε σε οικόπεδο του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.


Το ίδιο έτος η Αστική Σχολή εγκαθίσταται στο διδακτήριο του Δ. Ιωαννίδη, όπου λειτούργησε η «Ιωαννίδειος Αστική Σχολή» μέχρι το σχολικό έτος 1913- 1914. Από το 1914-1930 εντάχθηκε στο δημόσιο σχολικό σύστημα για να μετονομαστεί σε «Ιωαννίδειος Σχολή» έως το 1954 όπου με απόφαση του υπουργείου Παιδείας μετονομάζεται σε «40ο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης».


Κατά το σχολικό έτος 1909-1910, η Ιωαννίδειος Αστική Σχολή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία φιλοξενούσε 326 μαθητές και απασχολούσε 6 δασκάλους. Παρά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, που κατέκαψε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, η Σχολή παρέμεινε άθικτη. Κατά την Κατοχή, ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε σε περίπου 170, ενώ το σχολικό έτος 1969-1970 ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους 700, λόγω της αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή. Μετά τον σεισμό του 1978, οι μαθητές μεταφέρθηκαν προσωρινά σε άλλο κτίριο, καθώς το σχολείο υπέστη ζημιές και χρειαζόταν επισκευές. Στο σχολείο αυτό επίσης, φοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.



Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Ιωαννίδειος Σχολή (σημερινό 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης), στη συμβολή οδών Μανουσογιαννάκη και Φιλικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.