25/10/2024 4:46:16 μ.μ.
Η Οικία Νεδέλκου στη Θεσσαλονίκη
Η Οικία Νεδέλκου στη Θεσσαλονίκη
Η οικία Νεδέλκου χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια του φημισμένου αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Πρόκειται για ένα εκλεκτικιστικό αρχιτεκτονικό σύνολο, που συνδυάζει με αρμονία στοιχεία μπαρόκ, οθωμανικής και νεοκλασικής τέχνης. Αποτελούσε οικογενειακή κατοικία του Ιωάννη Νεδέλκου, γνωστού γιατρού που είχε σημαντική προσφορά τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον Μακεδονικό Αγώνα. Το κτίριο, το οποίο συνδύαζε κατοικία και επαγγελματικούς χώρους, έγινε αργότερα γνωστό ως «Κλινική Νεδέλκου», μετά την προσθήκη τριώροφου οικήματος στην αυλή το 1930, που λειτούργησε ως κλινική.
Μετά τον σεισμό του 1978, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο. Ο Κωνσταντίνος Νεδέλκος, γιος του Ιωάννη, αγωνίστηκε να διασώσει το κτίριο, καθώς κρίθηκε κατεδαφιστέο και αυτό έγινε μόνο όταν κηρύχθηκε «έργο τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1983. Ωστόσο, οι καταστροφές που είχε υποστεί το κτίριο οδήγησαν σε κατεδάφιση ενός μέρους αυτού.
Το 1994, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε τη δωρεά του κτιρίου και η αποκατάσταση ξεκίνησε το 1996 με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Η στατική στήριξη και η αποκατάσταση του κτιρίου ολοκληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Το 2001 παραχωρήθηκε στην Αγιορείτικη Εστία, οργανισμό που συνίδρυσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Άγιο Όρος και σήμερα, το κτίριο λειτουργεί ως μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία και την παράδοση του Αγίου Όρους.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Οικία Νεδέλκου σε σχέδια του Ξενοφώντα Παιονίδη επί της οδού Εγνατίας 10.