Πίσω στις ιστορίες

Το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης


Το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, ένα από τα ιστορικότερα κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας, κτίσθηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη. Άρχισε να κτίζεται το 1894 και τελείωσε το 1903 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Ο αρχιτέκτονας, αντλώντας έμπνευση από τις αρχές του κλασικισμού, σχεδίασε ένα κτίριο με εκλεκτικιστικά και αναγεννησιακά στοιχεία. Η κάτοψη του κτιρίου, σε σχήμα «Ε», αποκαλύπτει μια βαθύτερη συμβολική διάσταση, καθώς αναφέρεται στα ιδανικά της ελευθερίας, της Ελλάδας και της ελπίδας, έννοιες που ξεκινούν όλες από το γράμμα «Ε».

 

Ο Ιωάννης Παπάφης, αν και αρχικά προέβλεπε την ίδρυση γηροκομείου, αναγνωρίζοντας τις επιτακτικές ανάγκες της εποχής, προχώρησε στην ανέγερση ορφανοτροφείου. Πολύ σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην κοινωνική φροντίδα της Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας χιλιάδες παιδιά. Το ίδρυμα διαθέτει σχολεία, εργαστήρια και άλλες υποδομές που βοηθούν τα παιδιά να λάβουν όχι μόνο εκπαίδευση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση.


Λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν από τους πολέμους των αρχών του 20ου αιώνα, το Παπάφειο Ορφανοτροφείο συχνά εκτρεπόταν από τον αρχικό του σκοπό, φιλοξενώντας στρατιωτικές μονάδες και λειτουργώντας ως νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο μετατράπηκε σε στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. Επιπλέον λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά το Μεσοπόλεμο, υπό ελληνική διοίκηση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπό γερμανική κατοχή, και μετά τον πόλεμο, υπό αγγλική διοίκηση αποτελώντας ένα ζωντανό μνημείο των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης επί της οδού Παπάφη 33.