Πίσω στις ιστορίες

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία ή Hôtel Grande Bretagne βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου. Ιδρύεται το 1866 από τον Σάββα Κέντρο και το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μεταφέρεται στο Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου που είχε ανεγερθεί το 1842 και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1878 γίνεται συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ο Ευστάθιος Λάμψας, ο οποίος είχε εργαστεί ως μάγειρας στην Αυλή του Γεωργίου Α΄, και το ξενοδοχείο ανακαινίζεται ριζικά το επόμενο έτος, αποκτώντας έτσι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το 1927 το ξενοδοχείο επεκτείνεται με πρόσοψη στην Οδό Βουκουρεστίου. Το 1930 εγκαινιάζεται νέα πτέρυγα 110 δωματίων επί της Οδού Πανεπιστημίου, και το 1938 προστίθενται άλλα 42 εσωτερικά δωμάτια στο κτιριακό συγκρότημα.

    

Με την έναρξη της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα το 1940, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία επιτάσσεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να εγκατασταθούν σε αυτό στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες. Κατόπιν, το ξενοδοχείο πέφτει στα χέρια των Γερμανών και Ιταλών, ενώ μετά τη νίκη των Συμμάχων, χρησιμοποιείται από τους Άγγλους. Αργότερα, αποτελεί έδρα της επανερχόμενης από την Ιταλία Ελληνικής Κυβέρνησης, και στα Δεκεμβριανά χρησιμοποιείται ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.