4/10/2024 8:42:55 π.μ.
Το Βασιλικό Θεάτρο στη Θεσσαλονίκη
Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη
Το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά κέντρα της πόλης και σημαντικός χώρος τέχνης και πολιτισμού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η λειτουργία του, ωστόσο, διακόπηκε σύντομα, λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και επαναλειτούργησε αρκετά χρόνια αργότερα. Το 1961 ανακοινώθηκε η ίδρυσή του, υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Καραντινού και κατά τη δεκαετία του 1960, αφού έγινε έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αναβάθμισε τη θεατρική ζωή της πόλης.
Το 1972 το θέατρο εγκαταλείφθηκε και πολύ αργότερα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακατασκευή, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του και τη διατήρηση του αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα, όπως τον είχε σχεδιάσει ο Δοξιάδης. Αρχιτέκτονες του έργου ήταν ο Κ. Κουρουσόπουλος και Ν. Σχολίδης. Το θέατρο εγκαινιάστηκε το 2000.
Το κτίριο διαθέτει έναν επιβλητικό εξωτερικό σχεδιασμό με χαρακτηριστικά του μοντερνιστικού αρχιτεκτονικού ύφους της εποχής του μεσοπολέμου. Ο εσωτερικός του χώρος, που έχει χωρητικότητα περίπου 700 θέσεων, προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου έχει φιλοξενήσει σημαντικές παραγωγές, τόσο κλασικές όσο και σύγχρονες, καθώς και πολλές συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες και θιάσους, συμβάλλοντας στην προώθηση του θεάτρου στη Βόρεια Ελλάδα.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στη Πλατεία Λευκού Πύργου και πλέον αποτελεί μόνιμη έδρα του ΚΘΒΕ. Διαθέτει ευρύχωρη σκηνή, φουαγιέ σε τρεις στάθμες, καμαρίνια, χώρο για πρόβες, χώρους διοίκησης και ένα καφέ με θέα προς τον Λευκό Πύργο.