Πίσω στις ιστορίες

Η Παλαιά Βουλή των Ελλήνων

Η Παλαιά Βουλή των Ελλήνων

Το νεοκλασικό κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως η Παλαιά Βουλή των Ελλήνων θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και ανεγέρθηκε σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger (1802-1875), με σκοπό να στεγάσει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και τη Γερουσίας. Έπειτα από την έξωση του βασιλιά Όθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 το σώμα της Γερουσίας καταργείται, και έτσι τα σχέδια του κτιρίου τροποποιούνται από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο (1810-1878) και το αμφιθέατρο της Γερουσίας αφαιρείται. Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται το 1875 και στις 11 Αυγούστου του ίδιου έτους πραγματοποιείται η έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής, με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη.


Τα επόμενα 60 έτη που ακολουθούν το κτίριο της οδού Σταδίου χρησιμοποιείται ως έδρα της Βουλής, κάτι που διακόπτεται το 1935 όταν η Βουλή των Ελλήνων μεταφέρεται στα Παλαιά Ανάκτορα, στην Πλατεία Συντάγματος. Στη συνέχεια το κτίριο της Παλαιάς Βουλής παραχωρείται με απόφαση του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, με σκοπό να στεγαστεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η απόφαση καθυστερεί να υλοποιηθεί λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όμως το 1962 ανοίγει επιτέλους για το κοινό η Έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 


Εικονιζόμενη φωτογραφία: Η Παλαιά Βουλή των Ελλήνων το 1890. ©Μουσείο Φωτογραφίας ''Χρήστος Καλεμκερής'' Δήμου Καλαμαριάς.