Πίσω στις ιστορίες

Ο ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στο Α.Π.Θ.

Ο ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στο Α.Π.Θ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ (1834-1912)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές εκκλησιαστικές προσωπικότητες της νεότερης εποχής, υπηρετώντας ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως σε δύο περιόδους (1878-1884 και 1901-1912). Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε εξαιρετική θεολογική εκπαίδευση και διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην Εκκλησία και το πνευματικό του έργο.


Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του, ο Ιωακείμ Γ΄ διαχειρίστηκε με επιτυχία διοικητικά ζητήματα και έδωσε μεγάλη έμφαση στην προώθηση της εκπαίδευσης. Έβαλε τις βάσεις για το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, ενώ το 1880 επανέφερε σε λειτουργία το πατριαρχικό τυπογραφείο και ίδρυσε το περιοδικό "Εκκλησιαστική Αλήθεια". Επιπλέον, ίδρυσε την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και έβαλε τα θεμέλια για το νέο κτίριο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ίδρυσε επίσης, την Κεντρική Ιερατική Σχολή, ενώ ενίσχυσε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους της να σπουδάσουν στο εξωτερικό.


Η πρώτη του πατριαρχία (1878-1884) ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς συνέπεσε με μια περίοδο εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, ιδιαίτερα με τις παρεμβάσεις των οθωμανικών αρχών. Κατά τη δεύτερη πατριαρχία του (1901-1912), ο Ιωακείμ Γ΄ προώθησε σημαντικές διοικητικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αναδιοργάνωση του Πατριαρχικού Γυμνασίου και την ίδρυση νέων σχολείων. Επιδίωξε τη βελτίωση των σχέσεων με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και συνέβαλε στην ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας. Ήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής της εκκλησιαστικής αναγέννησης και της θεολογικής έρευνας.





Εικονιζόμενη φωτογραφία: Ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’. Το έργο είναι δημιουργία της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη και αποτελεί χορηγία της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης προς τιμήν του. Βρίσκεται στο προαύλειο χώρο της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ.