4/10/2024 8:17:03 π.μ.
Το Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας στη Θεσσαλονίκη
Το Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953) ήταν μια από τις πρώτες διεθνείς στρατιωτικές αποστολές της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα, ως μέλος του ΟΗΕ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για διεθνή βοήθεια προς τη Νότια Κορέα, η οποία είχε δεχθεί εισβολή από τη Βόρεια Κορέα, υποστηριζόμενη από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση.
Η ελληνική αποστολή περιλάμβανε το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ), αποτελούμενο από περίπου 10.457 στρατιώτες, και την 13η Σμηναρχία Μεταφορών, με συνολικά επτά αεροσκάφη τύπου C-47. Οι Έλληνες στρατιώτες συμμετείχαν ενεργά σε πολλές κρίσιμες επιχειρήσεις, με πιο γνωστή τη Μάχη του Χάρρυ, όπου το ΕΚΣΕ απέτρεψε σημαντική επίθεση των κινεζικών δυνάμεων. Απέσπασαν δε, ιδιαίτερη αναγνώριση από τους συμμάχους τους για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, ενώ η συμμετοχή τους ενίσχυσε τους διπλωματικούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Από το 1952 η Ελλάδα θα είναι πλέον χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ.
Συνολικά, 196 Έλληνες στρατιώτες και αεροπόροι σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας. Με τη λήξη αυτού του πολέμου, η χώρα χωρίστηκε οριστικά σε Νότια Κορέα (φιλελεύθερη δημοκρατία) και Βόρεια Κορέα, με κληρονομική ηγεσία που διατηρείται έως και σήμερα.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Το Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας, έργο τη δαπάνη του οποίου ανέλαβαν ο Σύνδεσμος Βετεράνων Πολεμιστών Κορέας Μακεδονίας Θράκης και ο ιερέας Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης, που είχε πάρει μέρος στον κορεατικό πόλεμο. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου που στήθηκε το 1994 είναι της Μαρίας Σπυριδέλη. Στις τέσσερις μαρμάρινες στήλες αναγράφονται τα ονόματα των Ελλήνων νεκρών στρατιωτών του πολέμου στη Κορέα.