Πίσω στις ιστορίες

Η προτομή του Γεώργιου Τερτσέτη στην Πλατεία Δικαιοσύνης της Θεσσαλονίκης

Η προτομή του Γεώργιου Τερτσέτη στην Πλατεία Δικαιοσύνης της Θεσσαλονίκης

Γεώργιος Τερτσέτης (1800-1874)


Ο Γεώργιος Τερτσέτης υπήρξε πολυδιάστατη προσωπικότητα με σημαντικό έργο τόσο στον νομικό όσο και στον λογοτεχνικό τομέα. Στη νεοελληνική ιστορία, η μεγαλύτερη συμβολή του εντοπίζεται στην ακλόνητη στάση του κατά τη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα το 1834. Μαζί με τον Αναστάσιο Πολυζωίδη, αρνήθηκε να συνυπογράψει την ενοχή των δύο αγωνιστών, γεγονός που προκάλεσε την αποπομπή του από τη θέση του δικαστή και την παραπομπή του σε δίκη. Παρά τις πιέσεις, αθωώθηκε, αναδεικνύοντας το θάρρος και την αφοσίωσή του στις αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.


Πέρα όμως, από τη δικαστική του σταδιοδρομία, ο Τερτσέτης διακρίθηκε και για το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Εξέδωσε ποιήματα, πεζά και θεατρικά έργα, συμμετέχοντας ενεργά στις λογοτεχνικές αίθουσες της εποχής, όπως ο «Παρνασσός» και ο «Βύρων». Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του είναι η ποιητική συλλογή «Απλή γλώσσα» (1847), καθώς και τα επικά ποιήματα «Οι γάμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και «Κορίννα και Πίνδαρος» (1856).


Εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά του στη σύνταξη και καταγραφή απομνημονευμάτων ηρώων της Επανάστασης, όπως του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Η συνεισφορά του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από τα γραπτά του κρίνεται ανεκτίμητη, καθώς αποτύπωσε με αυθεντικότητα τα γεγονότα της εποχής. Πέθανε στην Αθήνα το 1874, αφήνοντας πίσω του σημαντικό λογοτεχνικό και ιστορικό έργο.






Εικονιζόμενη φωτογραφία: Προτομή φτιαγμένη από μάρμαρο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλας. Η προτομή τοποθετήθηκε στην πλατεία Δικαιοσύνης το 1985 ύστερα από πρωτοβουλία, του πρώην προϊσταμένου Εισαγγελίας Εφετών Κωνσταντίνου Ηρακλείδη.