4/10/2024 10:09:46 π.μ.
Η προτομή του Μίλτου Κουντουρά στη Θεσσαλονίκη
Μίλτος Κουντουράς (1889-1940)
Ο Μίλτος Κουντουράς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και ένας εκ των πρωτοπόρων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 20ου αιώνα. Γεννημένος στο χωριό Σκόπελο της Λέσβου, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε την παιδαγωγική του κατάρτιση στη Γερμανία, όπου ήρθε σε επαφή με τις πρωτοποριακές για την εποχή παιδαγωγικές αντιλήψεις.
Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναδείχθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία του δημοτικιστικού κινήματος στην εκπαίδευση. Η φιλοσοφία του Κουντουρά βασιζόταν στην προώθηση της δημοτικής γλώσσας στο σχολείο και στην εφαρμογή ενεργητικών μεθόδων διδασκαλίας. Υποστήριξε την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών και προώθησε έντονα τις έννοιες της αυτενέργειας και της αλληλεγγύης.
Από το 1927 έως το 1930 διετέλεσε διευθυντής του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης, όπου προσπάθησε να εφαρμόσει τις προοδευτικές
του ιδέες, παρά τις έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους. Με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου σταματά η έκδοση του περιοδικού Παιδεία όπου ήταν εκδότης. Ήδη από το 1933 βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, λόγω εκκαθαρίσεων του υπουργείου. Ο Μίλτος Κουντουράς άφησε την τελευταία του πνοή το 1940, με το έργο του να παραμένει ζωντανό στις συζητήσεις περί εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως θεμελιωτή της σύγχρονης παιδαγωγικής στην Ελλάδα.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Προτομή του Μίλτου Κουντουρά, φτιαγμένη από μπρούτζο. Είναι έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλευρά. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Φιλίππου, Αγίας Σοφίας και Δελμούζου, έξω από το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.