4/10/2024 10:13:27 π.μ.
Ο ανδριάντας του Γεώργιου Βιζυηνού στη Θεσσαλονίκη
Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896)
Ο Γεώργιος Βιζυηνός υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν ένας από τους λίγους συγγραφείς του 19ου αιώνα που συνδύαζε ολοκληρωμένες σπουδές, επιστημονική έρευνα, ποιητική δημιουργία και αξιόπιστη αφηγηματική γραφή. Γεννημένος στη Βιζύη της Θράκης, βίωσε από νωρίς την απώλεια του πατέρα του, γεγονός που επηρέασε βαθιά την ψυχοσύνθεσή του και ενέπνευσε το έργο του. Με την υποστήριξη ευεργετών, φοίτησε σε θεολογικές και φιλοσοφικές σχολές στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου υπήρξε μαθητής μεταξύ άλλων, του θεμελιωτή της Πειραματικής Ψυχολογίας Βίλ(χ)ελμ Βουντ και του του φιλοσόφου Χέρμαν Λότζε.
Το φιλοσοφικό του υπόβαθρο και η επαφή του με την ευρωπαϊκή διανόηση σφράγισαν τη λογοτεχνική του δημιουργία. Στα έργα του, όπως «Το αμάρτημα της μητρός μου» και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», ο Βιζυηνός αναδεικνύει το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, ενώ παράλληλα αποτυπώνει με εξαιρετική ευαισθησία τα ήθη και τα προβλήματα της ελληνικής επαρχίας. Η γραφή του διακρίνεται για τη ψυχογραφική ανάλυση των ηρώων του, ενώ συχνά εστιάζει στην εσωτερική σύγκρουση μεταξύ ατομικών επιθυμιών και κοινωνικών επιταγών. Παρά την αναμφισβήτητη λογοτεχνική του αξία, η ζωή του Βιζυηνού υπήρξε τραγική. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου και απεβίωσε το 1896.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Αδριάντας του Γεωργίου Βιζυηνού, έργο του γλύπτη Αθανάσιου Αλεξιάδη. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με την οδό Βιζυηνού, που φέρει το όνομά του.