Πίσω στις ιστορίες

Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984)

Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984)

Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984)


Ο Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική, μαθαίνοντας βιολί και μπουζούκι. Το 1936 μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική, αλλά σύντομα τον κέρδισε η μουσική.


Ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν το 1937, όταν ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε δικό του μαγαζί και έγραψε μερικά από τα πιο εμβληματικά του τραγούδια, όπως το «Συννεφιασμένη Κυριακή». Μετά τον πόλεμο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με σπουδαίους ερμηνευτές. Στα επόμενα χρόνια, τα τραγούδια του επηρέασαν τη μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι, συνδυάζοντας παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία.


Το 1980 με πρωτοβουλία της UNESCO ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο “Χάραμα”. Σ’ αυτό το δίσκο παίζει μια σειρά από κλασικά του τραγούδια αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Ο δίσκος αυτός με την έκδοσή του στην Γαλλία (1985) παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross. Ο Τσιτσάνης παραμένει μέχρι σήμερα εμβληματική φιγούρα της ελληνικής μουσικής, έχοντας δημιουργήσει πολλά από τα τραγούδια που καθόρισαν την πορεία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα.





Εικονιζόμενη φωτογραφία: Προτομή του Βασίλη Τσιτσάνη, έργο του γλύπτη Θεοχάρη Χατζηβασιλειάδη. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη και εγκαινιάστηκε το 2002. Το μνημείο είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και τοποθετημένο σε πέτρινο βάθρο.