Πίσω στις ιστορίες

Το Μνημείο ''Η Γυναίκα της Πίνδου 1940'' στη Θεσσαλονίκη

Το Μνημείο ''Η Γυναίκα της Πίνδου 1940'' στη Θεσσαλονίκη

''Η Γυναίκα της Πίνδου 1940'' στη Θεσσαλονίκη


Το μνημείο συμβολίζει τη συμβολή της Ελληνίδας (Ηπειρώτισσας) γυναίκας το 1940 στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου με αντίπαλο τον βαρύ χειμώνα και τους Ιταλούς κατακτητές. Μια γυναίκα με βαρύ ρουχισμό και πολεμοφόδια ανεβαίνει στα βουνά της Πίνδου με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος, με ηρωισμό, με αποφασιστικότητα αλλά κυρίως με αγάπη στην πατρίδα της και την ελευθερία.


Η συμβολή των γυναικών της Ηπείρου στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπήρξε καθοριστική. Οι γυναίκες της περιοχής, παρά τους περιορισμένους κοινωνικούς ρόλους που τους είχαν επιβληθεί, ανέλαβαν ενεργό συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις, ανατρέποντας τα στερεότυπα της εποχής. Οι γυναίκες της Ηπείρου διέθεσαν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων, τις οποίες αξιοποίησαν για να υποστηρίξουν τον αγώνα. Από τη μεταφορά πολεμοφοδίων και τροφίμων σε δύσβατα ορεινά περάσματα μέχρι τη φροντίδα των τραυματιών και την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, οι γυναίκες αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού που συνέβαλε στην επιτυχία της ελληνικής αντίστασης.


Χαρακτηριστική περίπτωση σύμφωνα πάντοτε με μαρτυρίες είναι, όταν οι γεφυροποιοί του Στρατού αδυνατούσαν να ζεύξουν σε ένα σημείο τον ποταμό Βογιούσα λόγω του ορμητικού ρεύματος των νερών του, μια ομάδα γυναικών της Πίνδου μπήκαν οι ίδιες μέσα στο νερό και πιάστηκαν σφιχτά από τον ώμο, ώστε να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο ανάχωμα που θα ανέκοπτε την ορμή του ποταμού.




Εικονιζόμενη φωτογραφία: Έργο που φιλοτεχνήθηκε από τον Κώστα Δομπούλα. Το έργο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Στρατηγού Καλάρη ΒΔ του Λ.Πύργου. Τοποθετήθηκε το 1990 και είναι δωρεά της Ηπειρωτικής Εστίας