Πίσω στις ιστορίες

Η προτομή του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση στη Θεσσαλονίκη

Η προτομή του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση στη Θεσσαλονίκη

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΤΣΗΣ (1877-1931)


Ο Νικόλαος Βότσης, καταξιωμένος αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις αλλά και για την διπλωματική του δράση. Απόγονος επιφανών ναυτικών οικογενειών της Ύδρας, γεννήθηκε το 1877 και ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια Κουντουριώτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και συμμετείχε ενεργά στις πρώτες αποστολές του ελληνικού στόλου, όπως ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Κρήτης το 1897 και στην ιστορική επίσκεψη του Ευδρόμου «ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ» στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1900.


Κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ο Νικόλαος Βότσης κυβερνώντας το τορπιλοβόλο Τ-11, κατάφερε με επιτυχία να διεισδύσει στο καλά οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να βυθίσει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» στις 18 Οκτωβρίου 1912. Μετά από την ηρωική του πράξη, ο Νικόλαος Βότσης ανέλαβε υψηλότερα καθήκοντα στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, κυβερνώντας τα θωρηκτά «Κιλκίς» και «Λήμνος». Η αναγνώριση των επιτευγμάτων του τον οδήγησε σε διπλωματικούς ρόλους, καθώς διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1921-1922. Αποστρατεύτηκε το 1922 με τον βαθμό του υποναυάρχου και απεβίωσε στο Παρίσι το 1931.


Η ναυτική ιστορία του ναυάρχου Βότση τιμάται με διάφορους τρόπους. Μία πυραυλάκατος που εντάχθηκε στον στόλο το 1994 φέρει το όνομά του, ενώ στο Μουσείο Ύδρας, η σημαία και το κανόνι από το τορπιλοβόλο που κυβερνούσε αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής, συνδέοντας τον ναύαρχο με την ιστορία του νησιού.




Εικονιζόμενη φωτογραφία: Προτομή του Ναυάρχου Νικολάου Βότση. Έργο του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη κατασκευασμένο το 1934 από μάρμαρο και τοποθετημένο σε βάθρο σχήματος πυραμίδας. Η προτομή είναι τοποθετημένη απέναντι από τον Λευκό Πύργο.