Πίσω στις ιστορίες

Η προτομή του Μακεδονομάχου Γεώργιου Τσόντου ή Καπετάν Βάρδα στη Θεσσαλονίκη

Η προτομή του Μακεδονομάχου Γεώργιου Τσόντου ή Καπετάν Βάρδα στη Θεσσαλονίκη

Γεώργιος Τσόντος Βάρδας (1871-1942)



Ο Γεώργος Τσόντος, γνωστός και ως καπετάν Βάρδας υπήρξε Μακεδονομάχος, στρατιωτικός και συνέβαλε καθοριστικά στους αγώνες του ελληνικού έθνους, από την Κρητική Επανάσταση μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους. Γεννήθηκε στο χωριό Ασκύφου της επαρχίας Σφακίων το 1871 και πατέρας του ήταν ο καπετάν Τσόντος Λάμπης που διακρίθηκε στην επανάσταση του 1866. Συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Μακεδονικού Αγώνα και σε συνεργασία με άλλους Κρητικούς εθελοντές, ανέπτυξε δράση στις περιοχές των Κορεστίων, της Καστοριάς, της Φλώρινας και του Μοναστηρίου, συμβάλλοντας στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή.


Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), ο Τσόντος, με τον βαθμό του Λοχαγού, συμμετείχε ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Κατόπιν, το 1914, παραιτήθηκε από το στρατό για να συνδράμει στην απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου. Υπηρετώντας υπό τις οδηγίες της Προσωρινής Κυβέρνησης της Αυτόνομης Ηπείρου, ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στην περιοχή της Κορυτσάς μέχρι τον Οκτώβριο του 1914.


Επιστρέφοντας στην Αθήνα ανήλθε στα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας, κατέκτησε τον βαθμό του Αντιστράτηγου, ενώ συγγράφοντας τα προσωπικά του απομνημονεύματα, προσέφερε μια πολύτιμη πηγή πρωτογενών ιστορικών στοιχείων. Εκλέχθηκε βουλευτής Φλώρινας το 1932 και Καστοριάς το 1933, ενώ το 1935 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Γενικού και Διοικητή Κρήτης στην Κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη. Πέθανε στην Αθήνα το 1942 κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.



Εικονιζόμενη φωτογραφία: Μαρμάρινη προτομή του Μακεδονομάχου Γεώργιου Τσόντου η οποία βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, πλάι στο βυζαντινό ναό της Παναγίας των Χαλκέων. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Αλίκη Χατζή το έτος 1956.