Μαρία Τσίρκου
4/10/2024 3:49:49 μ.μ.
Αθανάσιος Διάκος (1772-1821)
Αθανάσιος Διάκος (1772-1821)
Η πλειονότητα των μελετητών συμφωνεί ότι κατάγεται από την επαρχία Μουσουνίτσα Παρνασσίδας. Σε νεαρή ηλικία, μόλις δώδεκα ετών, εγκατέλειψε την πατρική εστία και κατέφυγε στη μοναστική ζωή, λαμβάνοντας τον διακονικό βαθμό. Ωστόσο, γρήγορα εγκατέλειψε το μοναστήρι και αφέθηκε στις περιπέτειες του πολέμου, εντασσόμενος στις τάξεις των αρματολών.
Οι επαφές του με διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, άσκησαν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ο Ανδρούτσος, ως αρματολός διορισμένος από τον Αλή Πασά, ανέθεσε στον Αθανάσιο Διάκο την αποστολή της επέκτασης της επιρροής του Πασά στην Εύβοια και της υποταγής αντίπαλων φατριών.
Μετά την αναχώρηση του Ανδρούτσου, ο Διάκος ανέλαβε ηγετικό ρόλο, και ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, συνέβαλε καθοριστικά στην κήρυξη της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά. Εκεί, ο Διάκος επέλεξε την κρίσιμη γέφυρα της Αλαμάνας ως σημείο αναχαίτισης των οθωμανικών δυνάμεων. Παρά την ηρωική του αντίσταση, τραυματίστηκε σοβαρά, συνελήφθη και λίγο αργότερα υπέστη μαρτυρικό θάνατο.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Χάλκινη προτομή του αγωνιστή Αθανασίου Διάκου, έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευθύμης Καλευράς. Το έργο τοποθετήθηκε στο σημείο το 1998, από την Ένωση Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος και βρίσκεται στην οδό Κ. Μελενίκου και Εθνικής Αμύνης απέναντι από την Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.