Μαρία Τσίρκου
4/10/2024 3:57:41 μ.μ.
H προτομή του αγωνιστή του 1821 Γεωργάκη Ολύμπιου στη Θεσσαλονίκη
Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821)
Ο Γεωργάκης Ολύμπιος, καταγόμενος από την ιστορική οικογένεια των Λαζαίων, αποτέλεσε μια από τις εμβληματικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ως κλεφταρματολός και έμπειρος πολεμιστής, ο Ολύμπιος συμμετείχε σε πολλές συγκρούσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βαλκανικές χώρες. Η υπηρεσία του στον ρωσικό στρατό και η συμμετοχή του σε σημαντικές μάχες, όπως αυτή του Βιδινίου, του χάρισαν στρατιωτική δόξα και αναγνώριση. Ο Ολύμπιος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας της εθνικής απελευθέρωσης των βαλκανικών λαών από τους Οθωμανούς και συνέβαλε ενεργά στην οργάνωση επαναστατικών κινημάτων.
Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1920 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τον διόρισε αρχηγό των επαναστατικών δυνάμεων στη Μολδοβλαχία. Στις 23 Φεβρουαρίου 1821 ο Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο και κήρυξε την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ωστόσο, το κίνημα του κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.
Μετά από τις σοβαρές απώλειες που σημειώθηκαν στη μάχη του Δραγατσανίου της Βλαχίας, στις 7 Ιουνίου του 1821, ο Ολύμπιος μαζί με τους συναγωνιστές του κατέφυγαν στη Μονή Σέκου. Εκεί ο αγωνιστής, ο οποίος πολεμούσε ταμπουρωμένος μαζί με τον Ιωάννη Φαρμάκη και ομάδα ενόπλων, ανατινάχθηκε στο κωδωνοστάσιο της Μονής, προκειμένου να γλυτώσει την σύλληψη από τα οθωμανικά στρατεύματα. Η μνήμη του Ολύμπιου τιμήθηκε από τους σύγχρονούς του και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα τις νεότερες γενιές.
Εικονιζόμενη φωτογραφία: Χάλκινη προτομή του αγωνιστή Γεωργάκη Ολύμπιου, έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευθύμης Καλευράς. Το έργο τοποθετήθηκε στο σημείο το 1993, επάνω σε μαρμάρινη βάση και βρίσκεται στο πάρκο βόρεια της ΧΑΝΘ, στη γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη.