Πίσω στις ιστορίες

H Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.)

H Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.)

Η ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (Ε.Π.Σ.Α.) το 1924 αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ιστορία αυτή ξεκινά το 1919 με την ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος (Ε.Π.Σ.Ε.), η οποία όμως διαλύθηκε λόγω της έντονης αντιπαλότητας μεταξύ των ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Αυτή η ένταση οδήγησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών ενώσεων, της Ε.Π.Σ. Αθηνών και της Ε.Π.Σ. Πειραιώς.


Κατά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Ε. την περίοδο 1923-1924, οι ομάδες της Αθήνας εξέφρασαν πολλά παράπονα για τη διαιτησία, την οποία κατηγορούσαν για μεροληψία υπέρ των ομάδων του Πειραιά. Αυτές οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν με την αποχώρηση τριών αθηναϊκών ομάδων, του Παναθηναϊκού, του Απόλλωνα Αθηνών και του Αθηναϊκού Βύρωνα, από το πρωτάθλημα στις 30 Μαρτίου 1924, δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του. Ο τίτλος τελικά κρίθηκε μεταξύ του Ο.Φ. Πειραιώς και του Α.Π.Σ. Πειραιώς, με τον τελευταίο να κατακτά τον τίτλο.


Αμέσως μετά την αποχώρηση, οι τρεις ομάδες μαζί με τον Ατρόμητο Αθηνών, τον Πανιώνιο Σμύρνης και τον νεοϊδρυθέντα Μίλωνα Αθηνών προχώρησαν στη δημιουργία της Ε.Π.Σ. Αθηνών και διοργάνωσαν ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή πέντε συλλόγων (χωρίς τον Ατρόμητο Αθηνών), το οποίο ξεκίνησε στις 20 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου 1924. Στη δεκαετία του 2000, σημειώθηκαν περαιτέρω διασπάσεις με τη δημιουργία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής και της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής, οι οποίες αποσπάστηκαν από την Ε.Π.Σ. Αθηνών, αντικατοπτρίζοντας τη διοικητική αναδιάρθρωση της περιοχής.


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 8 Απριλίου 1924, προς την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.