Πίσω στις ιστορίες

Αλέξανδρος Οθωναίος (1879-1970)

Αλέξανδρος Οθωναίος (1879-1970)

Ο Αλέξανδρος Οθωναίος ήταν μια σημαντική μορφή στην ελληνική στρατιωτική και πολιτική ιστορία. Γεννημένος στο Γύθειο το 1879, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα υπό το ψευδώνυμο καπετάν Παλμίδης. Ήταν ενεργό μέλος του Στρατιωτικού Συνδέσμου και έλαβε μέρος στο Κίνημα στο Γουδί, καθώς και στους Βαλκανικούς Πολέμους. 


Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, διοίκησε το 7ο Σύνταγμα Κρητών στο Μακεδονικό Μέτωπο και συμμετείχε στην Ουκρανική Εκστρατεία και το Μικρασιατικό Μέτωπο ως διοικητής της Μεραρχίας Κυδωνιών. Ένθερμος βενιζελικός, βρέθηκε εκτός στρατεύματος μετά τη νίκη των αντιβενιζελικών στις εκλογές του 1920, αλλά επέστρεψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως πρόεδρος του έκτακτου στρατοδικείου της Δίκης των Έξι, καταδίκασε τους πρωταίτιους της καταστροφής σε θάνατο. Διετέλεσε διοικητής του Β' και Γ' Σώματος Στρατού και, αργότερα, επιθεωρητής της Β΄ Επιθεώρησης Στρατού. Το 1932, με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ηγήθηκε παραστρατιωτικού συνδέσμου και προσωρινής στρατιωτικής κυβέρνησης. Μετά την Κατοχή, ανακλήθηκε το 1944 ως αρχιστράτηγος, αλλά παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με την κυβέρνηση. Απεβίωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 1970 και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 4 Νοεμβρίου 1924, προς τον Στρατηγό Αλέξανδρο Οθωναίο. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.