Πίσω στις ιστορίες

Ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς

Ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς

Ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς ιδρύθηκε στα τέλη του 1923 από ποδοσφαιριστές των αθλητικών σωματείων «Πειραϊκή Ένωσις» και «Πειραϊκός Σύνδεσμος». Την ίδια περίοδο, άλλοι παίκτες των ίδιων συλλόγων δημιούργησαν τον Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς. Και οι δύο σύλλογοι συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ελλάδος το 1923-24. Το 1923, ο Α.Π.Σ. Πειραιώς ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε φιλικούς αγώνες με τις ομάδες της πόλης, Ηρακλή και Άρη, και νίκησε και τις δύο. Στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ελλάδος το 1923-24, ο Α.Π.Σ. Πειραιώς κατέκτησε τον τίτλο. 


Τον Μάιο του 1924, τα μέλη του συλλόγου εξέλεξαν νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Μιχάλη Μανούσκο και άλλα αξιωματούχους όπως τον Π. Καμπέρο ως αντιπρόεδρο και έφορο αθλητικού τμήματος, και τον Δημ. Ανδρόνικο ως γενικό γραμματέα. Στις 29 Ιουνίου 1924, στο Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου, η ομάδα του Α.Π.Σ. Πειραιώς ήρθε ισόπαλη 1-1 με ομάδα Άγγλων ναυτών από πολεμικό πλοίο. Στις 1 Ιουλίου, διεξήχθη δεύτερος αγώνας με τους ίδιους αντιπάλους. 


Στα μέσα του 1924, πολλοί παίκτες του Α.Π.Σ. Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων των αδερφών Ανδριανόπουλων, δημιούργησαν τον Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς. Αθλητές του Ο.Φ.Π. συμμετείχαν στα Ε΄ Παναθήναια το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1924. Από τον Ο.Φ.Π., το 1925, ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 1 Δεκεμβρίου 1924, προς τον Ολυμπιακό Αθλητικό και Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιά. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.