Πίσω στις ιστορίες

Η Αθηναϊκή Λέσχη

Η Αθηναϊκή Λέσχη

Η Αθηναϊκή Λέσχη ιδρύθηκε το 1875 στην Αθήνα, πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, από είκοσι επιφανή μέλη της κοινωνίας, που είχαν σπουδάσει και ζήσει στο εξωτερικό. Εμπνευσμένη από τις αγγλικές λέσχες, είχε ως στόχο την ψυχαγωγία των μελών και τη διάδοση των αθλημάτων. Στις 5 Δεκεμβρίου 1875, τα ιδρυτικά μέλη εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το 1917, κατά τον Εθνικό Διχασμό, οι βασιλόφρονες διέγραψαν τους βενιζελικούς από τη Λέσχη, οδηγώντας τους τελευταίους στη δημιουργία της Λέσχης Φιλελευθέρων. Αν και οι βενιζελικοί επανήλθαν αργότερα στην Αθηναϊκή Λέσχη, η Λέσχη Φιλελευθέρων συνέχισε τη λειτουργία της. 


Από την ίδρυσή της, η Λέσχη υπήρξε αυστηρή στην επιλογή των μελών της, διατηρώντας αρχικά 200 μέλη και φτάνοντας σήμερα στα 1.000. Οι βασιλείς της Ελλάδας ήταν επίτιμοι πρόεδροι, ενώ μεταξύ των μελών της περιλαμβάνονται 29 πρωθυπουργοί, υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, ξένοι πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί, κορυφαίοι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και προσωπικότητες του οικονομικού και βιομηχανικού κόσμου. Το ιστορικό κτίριο της Λέσχης βρισκόταν στις Οδούς Πανεπιστημίου και Αμερικής, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Μελά. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 1924, προς τον Μίκη Μαυρογορδάτο της Αθηναϊκής Λέσχης. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.