Πίσω στις ιστορίες

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση (Π.Γ.Ε.)

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση (Π.Γ.Ε.)

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση (Π.Γ.Ε.), ιδρυθείσα στις 14 Ιουνίου 1891, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην Πάτρα ως Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος από τον Ιωάννη Κρητικό, με το έμβλημα του Ηρακλή που στεφανώνεται από τη Νίκη και τα χρώματα της κόκκινο και μαύρο. Αποτελείται από πολλά αθλητικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης (ανδρών και γυναικών), του στίβου και της πυγμαχίας. 


Στην πορεία της ιστορίας της, η Παναχαϊκή αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και αλλαγές. Το 1923, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και διαφωνίες, συγχωνεύτηκε με τη Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, δημιουργώντας την Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση. Παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών και την ίδρυση του Π.Σ. Λευκός Αστέρας Πάτρας, η συγχώνευση αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αθλητισμό. 


Το στάδιο της Παναχαϊκής, γνωστό ως "Κώστας Δαβουρλής" από το 1992, αποτελεί έναν σημαντικό χώρο για την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας και των μελών της. Με χωρητικότητα 11.321 θέσεων, φιλοξενεί ποικίλες αθλητικές διοργανώσεις και προπονήσεις. Επίσης, το κλειστό γυμναστήριο, κατασκευασμένο το 1984, παρέχει σύγχρονες εγκαταστάσεις για τα τμήματα του συλλόγου, συνεχίζοντας την πλούσια παράδοση του αθλητικού σωματείου. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 31 Μαρτίου 1924, προς τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο. ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.