Πίσω στις ιστορίες

Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (Ε.Π.Σ.Μ.)

Η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (Ε.Π.Σ.Μ.)

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (Ε.Π.Σ.Μ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι αρμόδια για την οργάνωση του ποδοσφαίρου στον Νομό Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1923 ως ''Ποδοσφαιρική Ένωση Μακεδονίας-Θράκης'' και το 1924 μετονομάστηκε σε ''Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας–Θράκης''. Ιδρυτικά μέλη ήταν τα σωματεία Α.Σ. Άρης, Γ.Σ. Ηρακλής και Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης. Το πρώτο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1924 με πρωταθλητή τον Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 1924, ψηφίστηκε το καταστατικό και εκλέχθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γ. Σωτηριάδη. 


Το 1926, μαζί με τις Ε.Π.Σ. Αθηνών και Πειραιώς, ίδρυσε την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), ενώ το 1929 έλαβε την ονομασία ''Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας''. Από το 1935, τα σωματεία των γειτονικών Νομών αποσπάστηκαν για να ιδρύσουν τις δικές τους Ενώσεις, περιορίζοντας την Ε.Π.Σ.Μ. στον Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά διατηρώντας τον ιστορικό της τίτλο. Η Ε.Π.Σ.Μ. οργανώνει τα τοπικά πρωταθλήματα, το Κύπελλο, και τα πρωταθλήματα εφήβων και παίδων, καθώς και τις μικτές ομάδες νέων και παίδων που εκπροσωπούν τον Νομό Θεσσαλονίκης σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα, η Ε.Π.Σ.Μ. διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην περιοχή. 


Εικονιζόμενο έγγραφο: Επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στις 27 Μαρτίου 1924, προς την Ένωση των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Μακεδονίας). ©Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908.